Situational Judgement (SJT) Oefentest | Voorbeelden

Gratis situationele beoordelingstest (SJT) 

SJT testen worden gebruikt om de gedrags- en cognitieve vaardigheden van sollicitanten te evalueren wanneer deze worden geïntroduceerd met hypothetische, dagelijkse werksituaties. Het is ontworpen om verschillende persoonlijkheidsaspecten, cognitieve vaardigheden en sociale vaardigheden van de toekomstige werknemer te onthullen. Het doel van de test is om je compatibiliteit met het bedrijf en uw potentiële groei in het bedrijf te evalueren. Deze testen hebben geen specifiek formaat. Ze worden vaak op maat gemaakt volgens de persoonlijke behoeften van het aanwervende bedrijf en volgens de kerncompetenties van het specifieke bedrijf.Soort vragen

De vaardigheden en bekwaamheden die de SJT evalueert, worden formeel competenties genoemd. Deze worden onderverdeeld in 2 groepen: kerncompetenties en secundaire competenties.

De kerncompetenties worden geacht bij te dragen tot professioneel succes en omvatten in essentie:

  • Cognitief vermogen
  • Sociale intelligentie
  • Specifieke werk gerelateerde vaardigheden en kennis
  • In het management van SJT worden ook leiderschapsvaardigheden onderzocht

Secundaire competenties zijn in wezen praktische vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken die gekoppeld zijn aan bepaalde kerncompetenties.

Een SJT test bestaat uit 3 vraagtypes:

  • Scenario's - waar je word geconfronteerd met een hypothetisch probleem in een werkomgeving.
  • Reacties - waar je word geconfronteerd met 4 alternatieve manieren van handelen waarbij je een oordeel moet vellen over de wenselijkheid ervan.
  • Instructies - verschilt van bedrijf tot bedrijf (daarom hebben wij je oplossingen op maat gemaakt). Over het algemeen hebben dit soort vragen 2 subtypes: In de eerste vraag wordt je gevraagd om aan te geven hoe je je in een bepaalde situatie zou kunnen gedragen; en in de tweede vraag moet je de effectiviteit van mogelijke reacties op situaties evalueren.

Wat is de tijdslimiet?

In de meeste gevallen is er geen tijdslimiet voor SJT tests omdat je antwoorden zelf zijn belangrijker dan hoe snel je ze beantwoord.


 

Voorbeeld uit een feedbackrapport van Saville Consultancy.

saville-consultancy-rapport


FAQ

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vragen

Hoeveel scenario's kan ik verwachten in de SJT tegen te komen?

Je kunt verwachten dat u tussen de 25 - 50 scenario's op een bepaalde SJT test kunt vinden. Nadat je een scenario hebt gepresenteerd, moet je ofwel de meest (of minst) geschikte reactie op het scenario vinden, ofwel de antwoorden rangschikken/waarderen in volgorde van effectiviteit.

Hoe de juiste reactie in de SJT selecteren?

Lees elk van de gegeven scenario's en elke mogelijke reactie zorgvuldig door alvorens te antwoorden. Hoewel de ene antwoordkeuze gepast lijkt, is er een andere die verstandiger is. Als je gevraagd wordt om de antwoorden te rangschikken, vergelijk ze dan met elkaar. Houd er echter rekening mee dat alle antwoorden effectief kunnen zijn, of dat ze allemaal ineffectief kunnen zijn - het is jouw taak om de antwoorden te rangschikken, niet om te beslissen of ze goed of fout zijn.

Waarom worden situationele beoordelingstesten gebruikt?

De situationele beoordelingstest is een populaire psychologische test voorafgaand aan de indiensttreding die een werkgever in staat stelt om je beoordelings- en beslissingsvermogen te beoordelen.

Voor deze tests zijn werkgevers voornamelijk op zoek naar mensen die in staat zijn om snel problemen te identificeren en oplossingen te bedenken. Jezelf blootstellen aan dit type test zal helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je kansen op succes te verbeteren.

Welke werkgevers gebruiken SJT testen?

De SJT test wordt vaak gebruikt door startende bedrijven. Dit geldt met name voor pas afgestudeerden. Leidinggevende functies worden ook vaak gescreend door middel van SJT tests samen met specifieke functies zoals marketing, verkoop en klantenservice. Ook overheidsfuncties vallen in deze categorie. 

Wat zijn werkgevers op zoek naar?

Werkgevers willen meten hoe je je verhoudt tot een ideale kandidaat op basis van kerncompetenties. Het gebruik van SJT helpt ervoor te zorgen dat ze individuen aanwerven die geneigd zijn om problemen op te lossen. Daarom is het cruciaal dat je vooraf onderzoek doet naar het bedrijf waarvoor je solliciteert en oefent voor je SJT.

Welke score moet ik behalen om te slagen?

Probeer om minimum 80% te behalen in je SJT test. Houd er rekening mee dat je totaalscore ook vergeleken wordt met andere kandidaten. Het is dus het beste om te proberen zo hoog mogelijk te scoren. 

Wat zijn de moeilijkheden die u kunt tegenkomen bij het afleggen van een SJT-test?

Er zijn een aantal moeilijkheden die je tegenkomt wanneer je een SJT moet afleggen. Eerst en vooral is het feit dat de bedrijven die SJT tests gebruiken, vaak willen dat je in een spontaan bent. Als we hier even over nadenken, weten we dat dit niet het geval is. Als je als werknemer wordt gevraagd om over een bepaald ding te beslissen, maak je geen spontane beslissingen. Je moet nadenken over wat je moet doen, zelfs voor een paar seconden, voordat je het doorloopt. Er zijn vragen in de SJT die een zorgvuldige afweging vereisen en zijn ontworpen om je te pakken te krijgen. Echter, met een zorgvuldige voorbereiding en met onze deskundige begeleiding, zult u de vaardigheden verwerven die nodig zijn om te slagen.