Capaciteitentest Defensie oefenen – Uitleg, tips & GRATIS test

Ga je solliciteren bij Defensie? Dan moet je een capaciteitentest maken – of je nou militair, officier of specialist wilt worden.

De test lijkt een beetje op een IQ-test. Je krijgt vragen over cijfers, figuren en taal. Veel mensen vinden de test best moeilijk, vooral omdat je weinig tijd hebt. Gelukkig kun je je goed voorbereiden, en dat helpt!

In dit artikel leggen we uit wat je kunt verwachten op de capaciteitentest. Je leest wat er in de test zit, hoe moeilijk het is en hoe je je het beste voorbereidt. Ook kun je meteen gratis oefenen met voorbeeldvragen.


Capaciteitentest Defensie PrepPack™

Eenmalige betaling
1.000.000+ tevreden gebruikers

Dit Capaciteitentest Defensie PrepPack™ bevat:

  • 30 dagen toegang tot alle onderdelen van de Defensie capaciteitentest
  • 500+ oefenvragen met duidelijke uitleg
  • Realistische oefentests in Defensie-stijl
  • Uitleg per vraagtype: cijferreeksen, figuurreeksen, woordrelaties, tabellen & diagrammen
  • Tips & strategieën om je score te verbeteren

 

Let op: dit product is momenteel alleen beschikbaar in het Engels. Daarom betaal je tijdelijk slechts €19 i.p.v. €59.

Hoi! Ik ben Robert, product- en contentmanager bij JobTestPrep Nederland. Heb je een vraag of opmerking over de capaciteitentest van Defensie? Stuur me dan gerust een e-mail.

Inhoudsopgave

Wat is de capaciteitentest van Defensie?

Als je bij Defensie wilt werken, moet je een capaciteitentest doen. Dit is een soort IQ-test. De test kijkt of je goed kunt nadenken, logisch kunt redeneren en snel informatie kunt verwerken.

Je krijgt verschillende soorten vragen: met cijfers, woorden en figuren. Het gaat erom hoe snel en goed je verbanden kunt leggen, puzzels oplost en logisch nadenkt. Zo krijgt Defensie een duidelijk beeld van jouw denkniveau.

De test wordt op de computer gemaakt en is onderdeel van het psychologisch onderzoek tijdens je sollicitatie. Het resultaat bepaalt of je door mag naar de volgende stap in de procedure.

Uit welke onderdelen bestaat de capaciteitentest van Defensie?

Let op: de capaciteitentest is slechts één onderdeel van het hele selectieproces bij Defensie. Sommige websites stellen onterecht dat alle stappen van de sollicitatie onder de capaciteitentest vallen, zoals de medische keuring en het arbeidsvoorwaardengesprek. Dit klopt niet. Hieronder lees je specifiek wat je kunt verwachten tijdens de capaciteitentest zelf.

De capaciteitentest van Defensie bestaat uit verschillende soorten vragen die meten hoe goed je logisch kunt nadenken, verbanden legt, met cijfers werkt en visuele patronen herkent.

De test is gebaseerd op de Q1000 Test van assessmentbureau Assessio Bloom (voorheen: Eelloo). Je kunt deze onderdelen verwachten:

  • Cijferreeksen. Je ziet een rij met cijfers en moet het volgende getal bepalen. Dit test je vermogen om patronen te herkennen en logisch te rekenen.
  • Analogieën (woordrelaties). Twee woorden staan in een bepaalde relatie tot elkaar. Jij kiest het woord dat logisch bij een ander woord past. Dit test je taalgevoel en logica.
  • Figuurreeksen (visuele patronen). Je krijgt een reeks afbeeldingen te zien met een veranderend patroon. Je moet bepalen welk plaatje er logisch op volgt. Dit vraagt om visueel en ruimtelijk inzicht.
  • Diagrammen of tabellen interpreteren. Je krijgt informatie in de vorm van grafieken of tabellen. Aan jou de taak om snel de juiste conclusies te trekken uit wat je ziet.

Alles wordt gemaakt op de computer en staat onder tijdsdruk. Hoe beter je bekend bent met deze vraagtypes, hoe groter je kans op een goede score.

Is de capaciteitentest van Defensie moeilijk?

Veel mensen vinden de capaciteitentest van Defensie moeilijk. En dat is niet zo gek. De vragen lijken misschien op schoolopdrachten, maar je krijgt er weinig tijd voor én je weet niet precies wat er komt.

Wat de test moeilijk maakt:

  • Je werkt onder tijdsdruk
  • Je mag geen rekenmachine gebruiken
  • De vragen worden steeds moeilijker
  • Je moet snel kunnen schakelen tussen cijfers, woorden en figuren

Toch hoef je niet alles goed te maken om te slagen. Het gaat er vooral om hoe goed je scoort in vergelijking met andere kandidaten. Je hoeft dus niet perfect te zijn, maar wel goed voorbereid.

Als je weet wat je kunt verwachten en vooraf oefent, heb je echt een voorsprong. Veel kandidaten die vooraf oefenen, zeggen dat ze zich rustiger voelen tijdens de test en beter presteren.

Tip: Je kunt jezelf trainen in snelheid en herkenning. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker je de vraagtypes herkent en dat scheelt tijd en stress.

Gratis oefenen

Wil je ontdekken hoe de capaciteitentest van Defensie eruitziet? Dan kun je het beste oefenen met voorbeeldvragen die lijken op de echte test. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je gericht trainen.

Hieronder vind je vier voorbeeldvragen – elk uit een ander onderdeel van de test:

Voorbeeldvraag 1 - Cijferreeks

Welk getal past logisch op de plek van het vraagteken?

2 | 3 | 5 | 7 | 11 | 13 | 17 | ? | 23

Klik op het juiste antwoord:

Juist!

Fout

Fout

Fout

Klik hier voor het antwoord en de uitleg

Het juiste antwoord is (A) – 19.

Uitleg:

De getallen in deze reeks zijn priemgetallen: getallen die alleen deelbaar zijn door 1 en zichzelf. Ze staan in oplopende volgorde.

Voorbeeldvraag 2 - Figuurreeks

Welk figuur past niet in de reeks?

Klik op het juiste antwoord:

Fout

Juist!

Fout

Fout

Fout

Klik hier voor het antwoord en de uitleg

Het juiste antwoord is 2.

Uitleg:

In elk figuur staan twee vormen. In figuur 1 en figuren 3 tot en met 5 heeft de binnenste vorm steeds minder zijden dan de buitenste. Antwoord 2 wijkt af van dit patroon: de binnenste vorm heeft 6 zijden, terwijl de buitenste er maar 3 heeft. Daarom is 2 het juiste antwoord.

Let op: bij ‘Odd One Out’-vragen wordt een volle cirkel gezien als een vorm met één zijde.
Bij vormen die rechte lijnen én bochten combineren, telt elke rechte lijn als één zijde en telt een bocht ook als één zijde (tenzij die onderbroken wordt door een hoek). Zoals te zien is in figuur 5: een gebogen deel van een cirkel, ongeacht de hoek, wordt geteld als drie zijden – twee rechte lijnen plus één kromme.

Voorbeeldvraag 3 - Woordrelatie (analogie)

Welk woord past logisch op de lege plek?

_______ staat tot VELD zoals LERAAR staat tot SCHOOL

Klik op het juiste antwoord:

Fout

Fout

Fout

Fout

Juist!

Klik hier voor het antwoord en de uitleg

Het juiste antwoord is (E) – Boer.

Uitleg:

Een boer werkt op een veld, net zoals een leraar op een school werkt

Een analogie is een vergelijking tussen twee woordparen die dezelfde relatie hebben. In dit geval zoek je het woord dat op dezelfde manier bij het tweede woord past als het derde bij het vierde.

Voorbeeldvraag 4 - Grafiek

Wat laat de y-as in de grafiek zien?

Klik op het juiste antwoord:

Juist!

Fout

Fout

Fout

Fout

Klik hier voor het antwoord en de uitleg

Het juiste antwoord is (A) – Verschillende opleidingsniveaus.

Uitleg:

In een grafiek is de x-as de horizontale as en de y-as de verticale. Als we naar de y-as kijken, zien we daar de verschillende opleidingsniveaus staan. We kunnen dus concluderen dat antwoord A juist is.

Meer oefenen?

Wil je verder oefenen met realistische vragen als voorbereiding op je capaciteitentest? Ons Defensie PrepPack™ bevat alles wat je nodig hebt om je grondig voor te bereiden: honderden oefenvragen, uitgebreide uitleg, slimme tips en realistische testsimulaties.

7 tips om de capaciteitentest van Defensie te halen

Je hoeft niet superslim te zijn om deze test te halen, maar je moet wel goed voorbereid zijn. Met de juiste aanpak vergroot je je kans om door te gaan naar de volgende ronde. Hieronder vind je 7 tips die echt helpen:

  1. Weet wat je kunt verwachten. Leer welke soorten vragen er zijn: cijferreeksen, figuren, woordrelaties… Hoe beter je ze herkent, hoe sneller je kunt antwoorden.
  2. Oefen onder tijdsdruk. Tijdens de echte test krijg je weinig tijd per vraag. Oefen daarom met een timer, zodat je eraan went.
  3. Begin op tijd met oefenen. Stel het niet uit tot de dag ervoor. Een paar keer oefenen over meerdere dagen werkt veel beter dan alles in één keer doen.
  4. Werk aan je zwakke punten. Scoor je slecht op figuren? Oefen dan extra daarop. Focus op wat je moeilijk vindt, niet alleen op wat je al kunt.
  5. Blijf rustig als je een vraag niet weet. Je hoeft niet alles goed te hebben. Sla een moeilijke vraag over als je vastloopt — misschien kun je later terugkomen.
  6. Oefen met echte voorbeeldvragen. Gebruik oefentests die lijken op de echte capaciteitentest van Defensie, zoals de Q1000-vraagtypes. Die herken je straks meteen terug.
  7. Slaap goed en eet van tevoren. Je denkt beter als je uitgerust en scherp bent. Een goede nachtrust en iets eten voor de test maken echt verschil.

Wat als je de test niet haalt?

Het kan gebeuren dat je de capaciteitentest niet haalt. Dat betekent helaas dat je op dit moment niet door mag naar de volgende stap van de sollicitatieprocedure.

Dat is natuurlijk balen. Maar het betekent niet dat je nooit meer bij Defensie kunt werken.

Wat je kunt doen als je zakt:

  • Vraag om feedback. Soms kun je horen op welk onderdeel je minder goed scoorde. Dat helpt je om gerichter te oefenen voor een volgende poging.
  • Je mag het later opnieuw proberen. Hoe lang je moet wachten, hangt af van de functie en het onderdeel waarop je bent afgewezen. Vraag dit altijd goed na bij je contactpersoon van Defensie.
  • Kijk naar andere functies. Misschien past een andere rol binnen Defensie beter bij je. Sommige functies hebben een andere selectieprocedure of lagere instapeisen.
  • Blijf oefenen. Als je het echt graag wilt, kun je in de tussentijd blijven oefenen. Dan ben je straks beter voorbereid als je opnieuw solliciteert.

Veelgestelde vragen over de Capaciteitentest van Defensie

Dat hangt af van de functie waarop je solliciteert. Meestal wordt gekeken hoe jij scoort ten opzichte van andere kandidaten. Je hoeft dus niet alles goed te hebben, maar wel beter dan gemiddeld presteren.


Je hoort de uitslag meestal binnen een paar werkdagen. Soms duurt het iets langer, afhankelijk van hoe je sollicitatie verder wordt verwerkt.


Niet helemaal. Iedereen krijgt vergelijkbare soorten vragen, maar de exacte opgaven kunnen per kandidaat verschillen. Dat voorkomt dat mensen antwoorden van elkaar kunnen overnemen.


Dat verschilt per functie en situatie. Je mag niet onbeperkt herkansen. Vraag dit na bij je contactpersoon bij Defensie als je de test niet haalt.


Ja, deels. De psychologische keuring kijkt naar je persoonlijkheid, motivatie en gedrag. Je kunt je voorbereiden door goed te weten waarom je bij Defensie wilt werken en door eerlijk en open te antwoorden.