De Watson Glaser Critical Thinking Test staat bekend als een van de lastigste assessments die je kunt tegenkomen tijdens een sollicitatie. Niet alleen omdat de vragen complex zijn, maar vooral omdat de manier van redeneren vaak onnatuurlijk aanvoelt.
Gelukkig kun je je uitstekend voorbereiden. Op deze pagina ontdek je precies:
Meer dan 14.000 kandidaten zijn je al voorgegaan en hebben met onze hulp de test succesvol afgelegd. Met het Watson Glaser PrepPack™ – inclusief 400+ oefenvragen, realistische testsimulaties en slimme feedback – bereid je je doelgericht voor en vergroot je je kans om te slagen aanzienlijk.
Dit Watson Glaser PrepPack bevat:
Zie meer
24/7 Klantenservice
Geld-terug-garantie
Veilig en snel betalen
Hoi! Ik ben Robert, product- en contentmanager bij JobTestPrep Nederland. Heb je een vraag of opmerking over de Watson Glaser Test? Stuur me dan gerust een e-mail.
De Watson Glaser Test is een assessment dat kritisch denkvermogen meet. Werkgevers gebruiken de test om in te schatten of je logisch kunt redeneren, argumenten kunt beoordelen en conclusies op een zorgvuldige manier trekt. Dit zijn vaardigheden die cruciaal zijn in functies waar analyse, besluitvorming en probleemoplossing centraal staan.
De test komt vaak voor bij sollicitaties voor functies in het recht, management, consultancy en finance, maar wordt ook gebruikt voor traineeprogramma’s en selectieprocedures in het hoger onderwijs.
Tip: bekijk onze video hieronder en leer binnen 7 minuten hoe de Watson Glaser Test werkt en hoe je je het beste kunt voorbereiden met tips, strategieën en voorbeeldvragen.
De Watson Glaser Test bestaat uit meerdere onderdelen die samen je kritisch denkvermogen in kaart brengen. De test is zorgvuldig opgebouwd om te meten of je feiten van meningen kunt onderscheiden, logische conclusies kunt trekken en argumenten op hun waarde kunt beoordelen.
De test bestaat uit vijf vaste onderdelen, elk met een eigen vraagtype en denkwijze:
Elk onderdeel test of je complexe informatie objectief kunt analyseren en beoordelen. Dit maakt de test bijzonder geschikt voor functies waarin heldere, rationele besluitvorming belangrijk is.
De meest gebruikte versie van de test is de Watson Glaser III, ook wel de Watson Glaser Critical Thinking Appraisal genoemd, ontwikkeld door Pearson TalentLens. Deze versie is:
Je doorloopt de vijf onderdelen in vaste volgorde. Tussen de onderdelen krijg je instructies en een voorbeeldvraag, maar let op: de klok blijft doorlopen tijdens deze uitleg.
Er bestaan ook oudere versies, zoals de WG-I, waarin je 80 vragen in 60 minuten moet beantwoorden. Die zijn minder gebruikelijk, maar worden soms nog ingezet – vooral in niet-digitale of internationale settings.
De beste manier om je voor te bereiden op de Watson Glaser Test is door te oefenen met realistische voorbeeldvragen. Zo raak je vertrouwd met de opbouw, herken je valkuilen sneller en leer je efficiënter denken onder tijdsdruk.
De 5 oefenvragen hieronder geven je een goed beeld van wat je kunt verwachten. Ze zijn gebaseerd op de echte test en laten je kennismaken met elk onderdeel.
Beoordeel of de stelling logisch volgt uit de gegeven informatie.
Informatie:
Na een daling in het aantal aanmeldingen laat de universiteit studenten sinds twee jaar de kwaliteit van het onderwijs beoordelen. Volgens het management is het doel van deze evaluaties om docenten inzicht te geven in hun sterke en zwakke punten, én om beslissingen te ondersteunen over promoties en salarisverhogingen.
Vorige week schreef professor Burke – een recent gepensioneerde hoofddocent – een brief waarin hij bezwaar maakte tegen deze evaluaties. Volgens hem ondermijnen ze de academische standaard.
Stelling:
Er zijn gevallen geweest waarin docenten bewust hun normen hebben verlaagd om gunstige beoordelingen van studenten te krijgen.
Klik op het juiste antwoord:
Fout
Fout
Juist!
Fout
Fout
De juiste beoordeling is: er is niet genoeg informatie.
Uitleg:
In de tekst wordt wel genoemd dat professor Burke vindt dat de evaluaties de academische standaard ondermijnen, maar er staat nergens dat docenten bewust hun normen verlagen.
De formulering ‘er zijn gevallen geweest’ suggereert dat het een feit is, maar dat wordt niet ondersteund door de tekst.
Belangrijk bij dit soort vragen is dat je je strikt houdt aan wat er wél en níét in de tekst staat. Omdat deze uitspraak nergens wordt bevestigd of tegengesproken, kun je alleen concluderen dat er onvoldoende informatie is.
Bepaal of de aanname stilzwijgend wordt verondersteld in de uitspraak, ongeacht of die logisch of waar is.
Uitspraak:
Een arts zegt: “Wie nierstenen wil voorkomen, moet elke dag drie glazen versgeperst sinaasappelsap drinken.”
Aanname:
Het vermijden van voedingsmiddelen die het ontstaan van nierstenen bevorderen, is op zichzelf niet voldoende om nierstenen te voorkomen.
Klik op het juiste antwoord:
Fout
Juist!
De juiste beoordeling is: deze aanname wordt niet gemaakt.
Uitleg:
Dat de arts een specifieke aanbeveling doet (sinaasappelsap drinken), betekent niet automatisch dat andere methoden – zoals het vermijden van bepaalde voeding – niet zouden helpen.
Er wordt nergens gezegd dat sinaasappelsap de enige effectieve manier is om nierstenen te voorkomen. Daarom kun je deze aanname niet toeschrijven aan de uitspraak van de arts.
Ga ervan uit dat de uitgangspunten kloppen. Bepaal of de conclusie logisch en noodzakelijk uit die informatie volgt – ongeacht wat je zelf denkt of weet.
Uitgangspunten (premissen):
Conclusie:
Bedrijven die op de OTX-beurs genoteerd zijn, vertonen altijd stabiliteit.
Klik op het juiste antwoord:
Fout
Juist!
De juiste beoordeling is: de conclusie volgt niet.
Uitleg:
Uit de premissen blijkt dat:
Maar dat betekent niet dat ze altijd stabiel zijn. Een bedrijf kan tijdelijk instabiel zijn, zolang dat niet te lang duurt. De conclusie gaat dus een stap verder dan wat de premissen toestaan.
Bij dit soort vragen draait het om precisie. Als een conclusie net iets stelliger is dan de gegeven informatie rechtvaardigt, dan volgt ze niet noodzakelijk uit de premissen.
Ga ervan uit dat alles in de tekst klopt. Bepaal of de conclusie, zonder redelijke twijfel, logisch volgt uit de gegeven informatie.
Tekst:
De twintigjarige Alex heeft een nationale wedstrijd gewonnen die bedoeld was om de meest meertalige student van Groot-Brittannië te vinden. Hij spreekt tien vreemde talen: Grieks, Duits, Spaans, Russisch, Nederlands, Afrikaans, Frans, Hebreeuws, Catalaans en Italiaans.
Alex is van plan zijn prijzengeld te gebruiken om een aantal landen te bezoeken waar deze talen worden gesproken.
Conclusie:
Als Alex de wedstrijd niet had gewonnen, had hij geen plannen gehad om naar het buitenland te gaan.
Klik op het juiste antwoord:
Fout
Juist!
De juiste beoordeling is: de conclusie volgt niet.
Uitleg:
In de tekst staat dat Alex zijn prijzengeld wil gebruiken voor een reis naar het buitenland. Maar er wordt niets gezegd over wat hij zou hebben gedaan als hij de wedstrijd níet had gewonnen.
Misschien wilde hij sowieso al reizen – dat weten we simpelweg niet. Omdat die informatie ontbreekt, kun je niet met zekerheid zeggen dat deze conclusie logisch uit de tekst volgt.
Ga ervan uit dat elk argument klopt. Bepaal of het een sterk argument is (belangrijk en direct relevant voor de vraag), of een zwak argument (minder belangrijk of slechts zijdelings relevant).
Vraag:
Moeten werknemers met meer dan vijf jaar ervaring bij een bedrijf wettelijk verplicht worden om bij ontslag minimaal 60 dagen van tevoren op te zeggen?
Argument:
Nee – werknemers die hun ontslag hebben ingediend, zijn minder gemotiveerd dan hun collega’s.
Klik op het juiste antwoord:
Juist!
Fout
De juiste beoordeling is: sterk argument.
Uitleg:
Het argument geeft een duidelijke reden waarom zo’n wet nadelig kan zijn. Werknemers die al hebben opgezegd, zijn mogelijk minder betrokken en productief. Als je ze dan verplicht om nog 60 dagen te blijven, kan dat juist negatieve gevolgen hebben voor de werkgever – terwijl de wet bedoeld is om die werkgever te beschermen.
Omdat het argument zowel belangrijk is als direct ingaat op de kern van de vraag, wordt het als sterk beschouwd.
Let op: bij dit type vraag moet je het argument als waar beschouwen – ook als je het er persoonlijk niet mee eens bent.
Bereid je optimaal voor op jouw assessment met ons Watson Glaser PrepPack™.
Oefen met 400+ voorbeeldvragen, realistische testsimulaties, studiegidsen en videotutorials – en vergroot je kans op succes.
Oefenen is belangrijk – maar hoe je oefent, maakt het verschil. De Watson Glaser Test vereist een andere manier van denken dan je gewend bent, en veel kandidaten trappen in dezelfde valkuilen.
Met de tips hieronder bereid je je slimmer en gerichter voor:
De meeste werkgevers gebruiken percentielscores om jouw resultaat te vergelijken met andere kandidaten. Scoor je bijvoorbeeld in het 80e percentiel, dan heb je beter gepresteerd dan 80% van de testdeelnemers.
Sommige organisaties werken met een vaste normscore, zoals 60% of hoger, terwijl andere vooral kijken naar jouw score ten opzichte van de rest van de groep.
De meeste versies (zoals Watson Glaser III) duren 30 minuten en bestaan uit 40 vragen. Oudere versies kunnen tot 60 minuten duren. De tijd blijft doorlopen, ook tijdens de instructies tussen de onderdelen door dus goed timemanagement is essentieel.
De Watson Glaser Test wordt vrijwel altijd in het Engels afgenomen, ongeacht het land of de voertaal van het bedrijf. De teksten zijn zakelijk en helder geformuleerd, maar kunnen soms abstract zijn.
Een goede beheersing van het Engels helpt om de vragen goed te begrijpen en fouten door misinterpretatie te voorkomen. Je hoeft geen specialistische vaktaal te kennen – het draait om logisch redeneren, niet om taalkennis.
De Watson Glaser Test wordt meestal online afgenomen, vaak vanuit huis. In sommige gevallen wordt er gebruikgemaakt van toezichtsoftware (proctoring), waarmee je webcam, scherm en omgeving worden gemonitord om fraude te voorkomen. Bij sommige werkgevers vindt de test plaats op locatie, onder begeleiding.
Nee, het is geen IQ-test. De Watson Glaser Test meet kritisch denkvermogen: hoe goed je redeneert, oordeelt en conclusies trekt op basis van logica. Je hoeft niets van tevoren te weten. Het draait om hoe je met informatie omgaat, niet om kennis.
1.000.000+ tevreden gebruikers
Sinds 1992 bereidden we al meer dan 1 miljoen kandidaten voor op hun sollicitatie of assessment. We bieden meer dan 1.000 oefenpakketten aan voor o.a. capaciteiten-, cognitieve- en persoonlijkheidstesten. Stuk voor stuk afgestemd op bekende testaanbieders en topwerkgevers.