You are logged in as customer LOG OUT

Gratis SJT test

SJT tests worden gebruikt om de gedrags- en cognitieve vaardigheden van sollicitanten te evalueren wanneer deze worden geïntroduceerd met hypothetische, dagelijkse werksituaties. Het is ontworpen om verschillende persoonlijkheidsaspecten, cognitieve vaardigheden en sociale vaardigheden van de toekomstige werknemer te onthullen. Het doel van de test is om uw compatibiliteit met het bedrijf en uw potentiële groei in het bedrijf te evalueren. Deze tests hebben geen specifiek formaat. Ze worden vaak op maat gemaakt volgens de persoonlijke behoeften van het aanwervende bedrijf en volgens de kerncompetenties van het specifieke bedrijf.Types vragen

De vaardigheden en bekwaamheden die de SJT evalueert, worden formeel competenties genoemd. Deze worden onderverdeeld in 2 groepen: kerncompetenties en secundaire competenties.

De kerncompetenties worden geacht bij te dragen tot professioneel succes en omvatten in essentie:

  • Cognitief vermogen
  • Sociale intelligentie
  • Specifieke werkgerelateerde vaardigheden en kennis
  • In het management van SJT worden ook leiderschapsvaardigheden onderzocht

Secundaire competenties zijn in wezen praktische vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken die gekoppeld zijn aan bepaalde kerncompetenties.

Een SJT test bestaat uit 3 vraagtypes:

  • Scenario's - waar u wordt geconfronteerd met een hypothetisch probleem in een werkomgeving.
  • Reacties - waar u wordt geconfronteerd met 4 alternatieve manieren van handelen waarbij u een oordeel moet vellen over de wenselijkheid ervan.
  • Instructies - verschilt van bedrijf tot bedrijf (daarom hebben wij u oplossingen op maat gemaakt). Over het algemeen hebben dit soort vragen 2 subtypes: In de eerste vraag wordt u gevraagd om aan te geven hoe u zich in een bepaalde situatie zou kunnen gedragen; en in de tweede vraag moet u de effectiviteit van mogelijke reacties op situaties evalueren.

Wat is de tijdslimiet?

In de meeste gevallen is er geen tijdslimiet voor SJT tests omdat uw antwoorden zelf zijn belangrijker dan hoe snel u ze beantwoord.


 

Voorbeeld uit een feedbackrapport van Saville Consultancy.

saville-consultancy-rapport


FAQ

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vragen

Hoeveel scenario's kan ik verwachten in de SJT tegen te komen?

U kunt verwachten dat u tussen de 25 - 50 scenario's op een bepaalde SJT test kunt vinden. Nadat u een scenario hebt gepresenteerd, moet u ofwel de meest (of minst) geschikte reactie op het scenario vinden, ofwel de antwoorden rangschikken/waarderen in volgorde van effectiviteit.

Hoe de juiste reactie in de SJT selecteren?

Lees elk van de gegeven scenario's en elke mogelijke reactie zorgvuldig door alvorens te antwoorden. Hoewel de ene antwoordkeuze gepast lijkt, is er een andere die verstandiger is. Als u gevraagd wordt om de antwoorden te rangschikken, vergelijk ze dan met elkaar. Houd er echter rekening mee dat alle antwoorden effectief kunnen zijn, of dat ze allemaal ineffectief kunnen zijn - het is uw taak om de antwoorden te rangschikken, niet om te beslissen of ze goed of fout zijn.

Waarom worden situationele beoordelingstests gebruikt?

De situationele beoordelingstest is een populaire psychologische test voorafgaand aan de indiensttreding die een werkgever in staat stelt om uw beoordelings- en beslissingsvermogen te beoordelen.

Voor deze tests zijn werkgevers voornamelijk op zoek naar mensen die in staat zijn om snel problemen te identificeren en oplossingen te bedenken. Jezelf blootstellen aan dit type test zal helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je kansen op succes te verbeteren.

Welke werkgevers gebruiken SJT tests?

De SJT test wordt vaak gebruikt door startende bedrijven. Dit geldt met name voor pas afgestudeerden. Leidinggevende functies worden ook vaak gescreend door middel van SJT tests samen met specifieke functies zoals marketing, verkoop en klantenservice. Ook overheidsfuncties vallen in deze categorie. 

Wat zijn werkgevers op zoek naar?

Werkgevers willen meten hoe u zich verhoudt tot een ideale kandidaat op basis van kerncompetenties. Het gebruik van SJT helpt ervoor te zorgen dat ze individuen aanwerven die geneigd zijn om problemen op te lossen. Daarom is het cruciaal dat u vooraf onderzoek doet naar het bedrijf waarvoor u solliciteert en oefent voor uw SJT.

Welke score moet ik behalen om te slagen?

Probeer om minimum 80% te behalen in je SJT test. Houd er rekening mee dat je totaalscore ook vergeleken wordt met andere kandidaten. Het is dus het beste om te proberen zo hoog mogelijk te scoren. 

Wat zijn de moeilijkheden die u kunt tegenkomen bij het afleggen van een SJT-test?

Er zijn een aantal moeilijkheden die u tegenkomt wanneer u een SJT moet afleggen. Eerst en vooral is het feit dat de bedrijven die SJT tests gebruiken, vaak willen dat je in een spontaan bent. Als we hier even over nadenken, weten we dat dit niet het geval is. Als je als werknemer wordt gevraagd om over een bepaald ding te beslissen, maak je geen spontane beslissingen. Je moet nadenken over wat je moet doen, zelfs voor een paar seconden, voordat je het doorloopt. Er zijn vragen in de SJT die een zorgvuldige afweging vereisen en zijn ontworpen om je te pakken te krijgen. Echter, met een zorgvuldige voorbereiding en met onze deskundige begeleiding, zult u de vaardigheden verwerven die nodig zijn om te slagen.

Hulp nodig vraagteken
minimaliseren sluiten
Hulp nodig vraagteken
Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Uw bericht is verzonden. Wij nemen binnenkort contact met u op.
Er was een probleem met het verzenden van uw bericht. Probeer het over een paar minuten opnieuw.