Abstract redeneren | Gericht oefenen
You are logged in as customer LOG OUT

Wat is een Abstracte Redeneertest?

Abstracte redeneertests zijn non-verbaal van aard en bestaan uit vragen met inbegrip van vormen en beelden. Het examen meet je lateraal denken en intelligentie met als enige doel te bepalen hoe snel je patronen, logische regels en datatrends kunt identificeren.

De test is bedoeld om je toekomstige werkgever te informeren over hoe goed je in staat bent om nieuwe vaardigheden aan te leren, strategisch na te denken over problemen en nieuwe informatie te analyseren.

Voor deze uitdagende redeneertest zijn je huidige vaardigheden misschien niet voldoende.


Voorbeeldvragen met antwoorden

Er zijn veel verschillende soorten abstracte vragen. Hieronder hebben we veel gebruikte vragen gegroepeerd om je te helpen ze snel te onderscheiden en te beantwoorden.

Matrices

Matrices zijn een groep van afzonderlijke beelden die een bepaald patroon volgen. Jouw taak is om te begrijpen welk patroon en welke afbeelding vervolgens moet verschijnen. 

Hieronder een serie van 3 rijen en 3 kolommen. Welke van de 8 opties is de juiste? 

matrices voorbeeld

Antwoordmatrices antwoord

In elke rij zijn twee vormen verenigd om de derde vorm te creëren, met uitzondering van de omtrek van de buitenste vorm die constant blijft (het vierkant in de eerste rij, de cirkel in de tweede rij en de ruit in de derde rij). In de eerste rij staat de verenigde figuur links, in de tweede rij rechts en in de onderste rij in het midden. Daarom moet de ontbrekende figuur een ruitvormige omtrek hebben en alleen een zwarte stip in het midden.

Vreemde uit de reeks

In tegenstelling tot matrices, volgen deze vragen niet een bepaald patroon. In plaats daarvan moet je bepalen welke vorm anders is dan de rest van de reeks. Hieronder staat een voorbeeld:

Kies de figuur die geen gemeenschappelijk patroon deelt met de andere vier:

vreemde uit de reeks

Antwoord


vreemde uit de reeks antwoord

Elke vorm in de reeks, afgezien van deze, is symmetrisch op een verticale as, terwijl het parallellogram symmetrisch is op een diagonale as. 

Analogieën

In deze reeks vragen word je twee paar beelden gepresenteerd. Het ene paar is volledig, het tweede onvolledig. Terwijl de twee paren op elkaar lijken in patroon, zullen er verschillen zijn. Zo zul je moeten vaststellen wat er in de eerste set gelijksoortig is en het implementeren naar de tweede set van vormen.

Analogieën

Antwoord


Analogieën antwoord

De relatie tussen figuur X en figuur Y is als volgt: 


1) De stippellijn wordt wit.
2) Er komt in de witte sectie een schaduw tevoorschijn.

Het juiste antwoord moet dezelfde relatie hebben met figuur Z. 

Antwoord 2 kan worden geëlimineerd omdat het blanco gedeelte leeg blijft en het gestippelde gedeelte wordt gearceerd in plaats van leeg.

Antwoord 3 kan worden geëlimineerd omdat de stippellijn gestippeld blijft.

Antwoord 4 kan worden geëlimineerd als het blanco gedeelte een stippellijn wordt in plaats van een gearceerde, en het stippellijn een gearceerde in plaats van een blanco.

Antwoord 5 kan worden geëlimineerd wanneer het blanco gedeelte een stippellijn wordt in plaats van een gearceerde. 

We blijven zitten met antwoord 1, dat het juiste antwoord is, omdat het figuur Z weergeeft, terwijl het blanco gedeelte in de schaduw wordt gezet en het gestippelde gedeelte blanco wordt. 


Handige Tips en Tricks

Vaak worden de kandidaten, wanneer ze een nieuwe abstracte vraag krijgen, overweldigd door de opeenvolging van beelden. Met de juiste informatie kan je echter je vertrouwen opbouwen en je antwoord correct geven. De eerste stap is om rekening te houden met de vormen, kleur, locatie, richting, rotatie, beweging en volgorde van elk beeld.

Vergeet niet:

  • Figuurreeksen zijn vragen met een rij afbeeldingen die een patroon volgen. Identificeer het patroon om het volgende patroon in de reeks te bepalen.
  • Vreemde in de reeks presenteren je meerdere afbeeldingen in een volgorde die een bepaald patroon volgen. Zoek de afbeeldingen die niet in het patroon passen.
  • Matrices bevatten een groep figuren in één paneel. Elk paneel volgt een bepaalde regel of patroon. Je bepaalt wat dit patroon is en kiest het antwoord dat het beste past.
  • Analogieën beginnen met twee paar vormen die een relatie delen. Jouw taak is om de relatie te vinden en deze te implementeren in een van de gegeven antwoorden.

Hopelijk voel je je nu meer vertrouwd met de gangbare vraagtypes. Als je nog steeds moeite hebt met het visualiseren van de vragen, lees dan de voorbeeldvragen hierboven opnieuw door.

Hulp nodig vraagteken
minimaliseren sluiten
Hulp nodig vraagteken
Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Uw bericht is verzonden. Wij nemen binnenkort contact met u op.
Er was een probleem met het verzenden van uw bericht. Probeer het over een paar minuten opnieuw.