You are logged in as customer LOG OUT

Wat is de PI LI- of PI- of PLI-test?

Goede vraag! Want met al die verschillende namen kan je in de war raken. De PI LI-test wordt ook wel PI-test genoemd en werd vóór de naamswijziging de PLI-test genoemd.

De Predictive Index Learning Indicator (PILI), werd vroeger de Professional Learning Indicator (PLI) genoemd. In 2015 kocht het bedrijf Predictive Index het van zijn vorige eigenaars en sindsdien is het in een aantal namen terug te vinden:

 • Predictive Index (PI) Cognitive Assessment
 • Predictive Index Learning Indicator (PILI)
 • Professional Learning Indicator (PLI) – voor veel kandidaten zal de test nog steeds worden gebrandmerkt als PLI.

Conclusie: Of u nu op zoek bent naar een gratis PLI-voorbeeldtest, of een gratis PI-cognitieve test, dan is onderstaande info relevant voor u.

 

pli-voorbeeld

Tot zover dat. De test bestaat uit 10 pagina's met elk 5 vragen, dus in totaal 50 vragen. Nu moet je ze binnen 12 minuten antwoorden. Concreet zijn de vragen een mix van vier verschillende onderwerpen: 

1. numerieke redenering

pli-voorbeeld2

2. tekstbegrip

pli-voorbeeld3

3. ruimtelijke verbeelding

pli-voorbeeld4

4. abstract denken

pli-voorbeeld5


Onze voorbereiding heeft aangetoond je kansen op succes met 139% te verhogen.

 


Wat evalueert een PI LI-test?

Misschien vraagt u zich af waar deze test goed voor is of wat het uw toekomstige werkgever over u vertelt? Misschien denk je gewoon dat de test een intimidatie is en alleen maar dient om kandidaten op te sporen. Als je nu eerlijk bent tegen jezelf, weet je dat mensen over het algemeen worden ingehuurd vanwege hun capaciteiten en vervolgens worden ontslagen vanwege persoonlijke verschillen.

pli-voorbeeld6

Daarom meet de test uw leervermogen, uw probleemoplossend vermogen, uw vermogen om te reageren op specifieke instructies en uw vermogen om zich aan te passen aan verschillende situaties.

Zo kan uw toekomstige werkgever niet alleen uw technische vaardigheden, maar ook uw persoonlijke interpersoonlijke vaardigheden met eigen ogen zien. Dat klinkt op zich heel plausibel, nietwaar? Je cognitieve vaardigheden worden op verschillende niveaus getest. Deze hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet:

 • Lerend vermogen
 • Het vermogen om zich aan te passen aan verschillende situaties.
 • Probleemoplossend vermogen
 • Specifieke instructies te begrijpen en hoe je ze kunt gebruiken in de loop van hun actie.

PI LI-voorbeeldvragen

Om een beter inzicht te krijgen in hoe de vragen gestructureerd zijn, geven we hieronder twee voorbeeldvragen. Neem een kijkje en u zult merken dat de PI LI-test niet zo moeilijk is als u dacht. Een voorbeeldvraag over visuele analogieën is de volgende.

pli-voorbeeld7

Dit deel van de test bestaat uit vragen met verschillende vormen die op een of andere manier met elkaar verwant zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld grote en kleine driehoeken waarvan de relatie is dat de ene groot en de andere klein is. U krijgt dan een ander formulier en wordt gevraagd het juiste formulier te kiezen uit een lijst van vijf opties. Bijvoorbeeld:

pli-voorbeeld8

Hieronder volgt een voorbeeldvraag over getallenreeksen: De vragen in dit gedeelte van de test onderzoeken uw vermogen om het volgende nummer in een reeks nauwkeurig te bepalen. Hieronder hebben we u een voorbeeldvraag gesteld:

 

1 | 3 | 4 | 6 | 7 | 9 | ?

 

In het voorbeeld wordt u gevraagd om het laatste punt in de reeks te bepalen. Dit betekent dat u de juiste keuze moet maken uit de antwoordopties aan de rechterkant. Er zijn echter verschillende soorten getallenreeksen die u in deze test kunt tegenkomen. Om het ontbrekende aantal van deze reeksen te bepalen, zijn er verschillende soorten wiskundige functies die je moet uitvoeren:

 • Toevoegen en aftrekken: De volgorde wordt verhoogd of verlaagd. Gewoon een vast bedrag optellen of aftrekken. Natuurlijk zijn deze berekeningen niet altijd zo eenvoudig. Soms kunnen ze complexer zijn en moet je meerdere toevoegingen met verschillende nummers doen.
 • Vermenigvuldiging: Elk volgend getal in de reeks wordt vermenigvuldigd met een vast getal of een variabele daarvan.

Wie gebruikt de PI LI-test?

Hieronder vindt u een tabel met bedrijven, organisaties en functies waarvan de wervingsprocedures het invullen van een PI LI-test vereisen. Let op: hoewel deze bedrijven uw kandidaten voornamelijk vragen om de PI LI-test te doen, gebruiken ze ook andere beoordelingen. 

 

Maersk Shell
Ikea  

 

Onze voorbereiding heeft aangetoond je kansen op succes met 139% te verhogen.


Nog meer voorbeeldvragen

U kunt direct beginnen met de voorbereiding en u heeft het mis om te zien dat de PI LI-test helemaal niet zo moeilijk is.

Vraag 1

pli-voorbeeld9

stelling


Om het aantal gele bloemen te berekenen kunt u een vergelijking maken tussen de verhouding en het werkelijke aantal bloemen.

X staat in dit geval voor het aantal gele bloemen.

3/2 = X/8

24 = 2X

X = 12

Vraag 2

pli-voorbeeld12

De twee cijfers hierboven hebben één eigenschap gemeen. Een van de vier onderste cijfers heeft deze eigenschap NIET. Welke van de vier opties deelt deze gemeenschappelijke eigendom NIET?

stelling


In elk beeld van deze groep zijn er drie cirkels, twee diamanten en een vierkant. De volgorde van de vormen is willekeurig. Deze regel geldt voor alle cijfers behalve voor antwoord (4), waar er slechts twee cirkels zijn.

Vraag 3

 Welk getal volgt er in de reeks?

pli-voorbeeld10

stelling

 


Elke term verdrievoudigt de vorige term.

Vraag 4

Wat is het volgende nummer in deze serie?

 pli-voorbeeld15

stelling


De relatie tussen Figuur X en Figuur Y is als volgt: Elke lijn die slechts in één vorm in figuur X aanwezig is, is ook in figuur Y aanwezig. Lijnen die in beide vormen in figuur X aanwezig zijn, zijn in figuur Y niet aanwezig. Het juiste antwoord moet echter dezelfde relatie hebben met figuur Z. Het eerste cijfer kan worden uitgesloten omdat het de verticale en horizontale lijnen bevat die de rechthoek in kwarten verdelen en kan worden gezien in beide vormen in Figuur Z. Het eerste cijfer kan worden uitgesloten omdat het de verticale en horizontale lijnen bevat die de rechthoek in kwarten verdelen en in beide vormen zichtbaar zijn in Figuur Z. Het tweede cijfer kan worden uitgesloten, omdat de horizontale lijn die de helft van de rechthoek vormt in beide vormen van figuur Z zichtbaar is. Het tweede cijfer kan worden uitgesloten omdat de horizontale lijn die de helft van de rechthoek vormt in beide vormen van figuur Z zichtbaar is. Het derde cijfer kan worden uitgesloten omdat het elke lijn van de twee vormen in figuur Z bevat. Het derde cijfer kan worden uitgesloten omdat het elke lijn van de twee vormen in figuur Z bevat. Het derde cijfer kan worden uitgesloten omdat het elke lijn van de twee vormen in figuur Z bevat. Het vierde cijfer kan worden uitgesloten omdat de verticale lijn die de helft van de rechthoek vormt in beide vormen van figuur Z te zien is. Het derde cijfer kan worden uitgesloten omdat het elke lijn van de twee vormen in figuur Z bevat. Het vierde cijfer kan worden uitgesloten omdat de verticale lijn die de helft van de rechthoek vormt in beide vormen van figuur Z te zien is. Je hebt dus nog maar figuur vijf over, wat het juiste antwoord is, omdat elke lijn in de rechthoek die slechts in één van de twee vormen aanwezig is, zichtbaar is in figuur Z. De lijnen die in beide vormen aanwezig zijn, zijn niet in figuur Z weergegeven.

U vraagt zich waarschijnlijk af waarom u zich moet voorbereiden op de PI LI-test? Eenvoudig.... De test is ontworpen om vast te stellen of u het potentieel hebt voor de baan waarop u gesolliciteerd heeft. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat de test wordt gekenmerkt door twee bijzondere moeilijkheden:

 • Ten eerste zijn de vragen verwarrend voor het ongetrainde oog, wat tot fouten kan leiden.
 • Ten tweede bevat de test een groot aantal vragen die in zeer korte tijd moeten worden opgelost, wat een zeer hoge tijdsdruk met zich meebrengt.

Daarom hebben wij een uitgebreid PrepPack samengesteld waarmee u zich op alle aspecten van de PI LI-test kunt voorbereiden. Als ik me vertrouwd maak met de testopzet, overtuig uw toekomstige werkgever dan van uw vaardigheden en slaag voor uw PI LI-test!


Onze voorbereiding heeft aangetoond je kansen op succes met 139% te verhogen.

 

Pli en andere handelsmerken zijn het eigendom van hun respectieve houders van handelsmerken. Geen van de merkhouders zijn aangesloten bij JobTestPrep of deze website.
Hulp nodig vraagteken
minimaliseren sluiten
Hulp nodig vraagteken
Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Uw bericht is verzonden. Wij nemen binnenkort contact met u op.
Er was een probleem met het verzenden van uw bericht. Probeer het over een paar minuten opnieuw.