You are logged in as customer LOG OUT

Wat is een persoonlijkheidstest?

Een persoonlijkheidstest is ontworpen om de persoonlijkheidstrekken van een persoon te testen.


Waarom zou ik me voorbereiden op een persoonlijkheidstest?

Werkgevers die gebruik maken van persoonlijkheidstesten doen dit vaak om een kandidaat met specifieke persoonlijkheidskenmerken te vinden.

Zo moeten kandidaten die voor een HR-functie solliciteren over uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden beschikken.


Hoe werkt een persoonlijkheidstest?

Nou, je wordt voor een scherm geplaatst waar vragen zullen verschijnen en het lijkt erop dat je overweldigd zult worden door vragen die niets met de betreffende plaats te maken lijken te hebben.

Dit lijkt misschien zo, maar deze schijnbaar onafhankelijke vragen stellen de beoordelaars in staat om conclusies te trekken over de vraag of je geschikt bent voor de functie of niet. Maar wees eerlijk, de beoordelaars weten al vrij goed wat je doet.

Als je op de test reageert met weerstand, cynisme, woede of angst, dan is de kans op succes kleiner. Verbazingwekkend, maar in feite is de persoonlijkheidstest een veel meer kandidaat-vriendelijk instrument dan vele anderen.


Bestaan er goede of foute antwoorden ?

Degenen die persoonlijkheidstests afleggen, beweren natuurlijk dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Maar dat is niet helemaal waar. Een persoonlijkheidstest dient als hulpmiddel om de persoon te vinden die voldoet aan de criteria voor een bepaalde functie. Daarom kan worden gezegd dat er goede en foute antwoorden zijn in verband met bepaalde banen.

Tijdens de voorbereiding op de persoonlijkheidstest raakt je vertrouwd met het soort vragen dat wordt gesteld en wat de optimale antwoorden zijn. Bij het beantwoorden van de vragen in de persoonlijkheidstest heb je natuurlijk verschillende mogelijkheden:

  • Volledig akkoord
  • Akkoord
  • Ik ben het er niet mee eens
  • Ik ben het er helemaal niet mee eens

Is het belangrijk om consequent te zijn in persoonlijkheidstesten?

Dit is zeker een andere vraag die je jezelf nu stelt. Ja, consistentie is zeer belangrijk. Persoonlijkheidstesten kunnen vergelijkbare vragen stellen, maar ze zijn anders geformuleerd. Als je deze soortgelijke vragen anders beantwoordt, zal dit tot uiting komen in je resultaten.

Dit kan de beoordelaars bijvoorbeeld de indruk geven dat je de twee vragen niet eerlijk hebt beantwoord.


Weerspiegelt een persoonlijkheidstest mijn ware zelf?

De resultaten van een persoonlijkheidstest weerspiegelen niet je ware zelf maar hoe je verschijnt in een professionele context. Dit betekent dat deze tests slechts één kant van je karakter laten zien, niet de essentie van je wezen.


Wat is de meest gebruikte persoonlijkheidstest?

De meest gebruikte persoonlijkheidstest maakt gebruik van het vijf-factor model. Verrassend genoeg zijn er echter veel verschillende soorten tests die tijdens het aanwervingsproces worden gebruikt. We hebben er hier een paar voor jou op een rijtje gezet:

  • Grote 5 Persoonlijkheidstesten
  • DiSC persoonlijkheidstests

Wat is de Big 5 persoonlijkheidstest?

Elke persoonlijkheidstest gebruikt verschillende persoonlijkheidskenmerken. De Big 5 Personality Test is slechts een persoonlijkheidstest. Er wordt gebruik gemaakt van kenmerken als openheid, consciëntieusheid, extraversie, verdraagzaamheid en neuroticisme. Deze test staat de werkgever bij in het sollicitatieproces om een beter idee te krijgen van wat voor soort werknemer je zou geven op basis van de antwoorden die je geeft.

Het is een korte test van slechts 44 vragen die ongeveer vijf minuten duurt.

Big-5-Persönlichkeitstest


Welke andere persoonlijkheidstesten zijn er nog meer?

Naast de Big 5 Persoonlijkheidstest hebben we hieronder nog veel meer informatie voor jou samengesteld:

16 Persoonlijkheidsfactor (16PF)

De 16PF is gebaseerd op Cattel's model van 16 persoonlijkheidsfactoren. Het evalueert je dagelijks gedrag, interesses en meningen, wat werkgevers helpt bij het beoordelen van je vaardigheden.

Talent Q Dimensies

Deze persoonlijkheidstest geeft een bedrijf informatie over je werkethiek. De resultaten tonen potentiële werkgevers, bijvoorbeeld jouw leiderschapskwaliteiten. Maar het laat ook zien hoe je in een team samenwerkt, hoe je zich aanpast aan de organisatiecultuur en de omgeving, je verkoopvaardigheden en andere dimensies.

Personality and Preference Inventory (PAPI)

De PAPI is een populaire persoonlijkheidstest die gekoppeld is aan het Big 5 model. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eisen en rollen. Het stelt werkgevers dus in staat om werknemers te selecteren die zowel een geschikt persoonlijkheidsprofiel hebben voor de functie als de bijbehorende motivatie.

Caliper

Deze test evalueert de kenmerken met betrekking tot de werkprestaties. Het vertelt de werkgever hoe goed je bent in je werk. Het bevat 180 vragen. Hoewel de test niet beperkt is in de tijd, hebben de kandidaten ongeveer 2,5 tot 3 uur nodig om de test af te ronden.

cut-e shapes

cut-e shapes bieden een gedetailleerde en efficiënte beoordeling van iemands competenties. Het helpt bedrijven te herkennen welke persoonlijkheidskenmerken belangrijk zijn voor bepaalde functies om ze snel en gemakkelijk te identificeren. Zo kunnen vacatures snel worden ingevuld met een geschikte kandidaat.


Is een motivatietest hetzelfde als een persoonlijkheidstest?

Neen. Een motivatietest wordt gebruikt om te zien wat mensen beweegt en motiveert. Het wordt soms gebruikt door werkgevers als onderdeel van een eerste aanvraag- en selectieprocedure. Sommige werkgevers gebruiken dit type test om de prestaties van werknemers op de werkplek te verbeteren.

Een motivatietest helpt werkgevers de factoren te identificeren die het enthousiasme en de motivatie verhogen of verlagen, en het helpt managers om de motivatie van hun werknemers op te bouwen door de waarschijnlijkheid van een werknemer te verhogen om hun potentieel te maximaliseren.

Hulp nodig vraagteken
minimaliseren sluiten
Hulp nodig vraagteken
Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Uw bericht is verzonden. Wij nemen binnenkort contact met u op.
Er was een probleem met het verzenden van uw bericht. Probeer het over een paar minuten opnieuw.