You are logged in as customer LOG OUT

Wat is een persoonlijkheidstest?

Een persoonlijkheidstest is ontworpen om de persoonlijkheidstrekken van een persoon te testen.


Waarom zou ik me voorbereiden op een persoonlijkheidstest?

Werkgevers en recruiters die gebruik maken van persoonlijkheidstesten doen dit vaak om een kandidaat met specifieke persoonlijkheidskenmerken te vinden.

Zo moeten sollicitanten die solliciteren naar een HR-functie bijvoorbeeld beschikken over uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden, terwijl sollicitanten die solliciteren naar een mechanische functie vaak te maken krijgen met hoge stress op de werkplek.

Persoonlijkheidstestvragen helpen bedrijven om potentiële kandidaten te evalueren. Als u uw persoonlijkheidstest met succes wilt doorstaan, is de voorbereiding bijzonder belangrijk.

Als u weet wat u kunt verwachten, kunt u uw persoonlijkheidstest op een ontspannen manier benaderen. Kom meer te weten over uw sterke en zwakke punten en gebruik uw beoordelingsrapport om te weten te komen waar er nog behoefte is aan praktijkervaring. Bereid je voor op je persoonlijkheidstest en doorsta je de test met de linkerkant.


Hoe werkt een persoonlijkheidstest?

Nou, je wordt voor een scherm geplaatst waar vragen zullen verschijnen en het lijkt erop dat je overweldigd zult worden door vragen die niets met de betreffende plaats te maken lijken te hebben.

Dit lijkt misschien zo, maar deze schijnbaar onafhankelijke vragen stellen de beoordelaars in staat om conclusies te trekken over de vraag of u geschikt bent voor de functie of niet. Maar wees eerlijk, de beoordelaars weten al vrij goed wat u doet.

 

Als je op de test reageert met weerstand, cynisme, woede of angst, dan is de kans op succes kleiner. Verbazingwekkend, maar in feite is de persoonlijkheidstest een veel meer kandidaat-vriendelijk instrument dan vele anderen.

Bijvoorbeeld, het interview. Het is bekend dat de interviewer bij een interview vooringenomen kan zijn, terwijl de persoonlijkheidstesten volledig geautomatiseerd zijn en hun resultaten 100% in eigen handen zijn.


Wat houdt de persoonlijkheidstest in?

De persoonlijkheidstest die u in de test PrepPack™ vindt, bevat in totaal 219 vragen. Het testformaat en de beoordelingsschalen van onze praktijktest zijn vergelijkbaar met de meest gebruikte persoonlijkheidstesten op de markt.

Onze Persoonlijkheidstestgids legt precies uit wat persoonlijkheidstesten zijn, helpt u zich voor te bereiden op elke persoonlijkheidstest en geeft tips en informatie over hoe u erop kunt scoren.

Met onze individuele Persoonlijkheidstestgids kunt u kiezen uit verschillende soorten functies die aansluiten bij uw persoonlijkheid en de functieomschrijving. Dit zal u helpen om een beter begrip te krijgen van het type persoon dat u zoekt. Wij bieden richtlijnen voor persoonlijkheidstesten voor de volgende beroepen:

 • Beheer
 • administratie
 • afgestudeerden
 • klantendienst
 • verkoop
 • IT
 • strafrechtelijke vervolging


...en natuurlijk nog veel meer! Zo verbetert u de resultaten van uw persoonlijkheidstestrapport alsof u slaapt! Omdat dit persoonlijkheidstestrapport uw werkgever het volgende vertelt:

 

 • Uw sterke en zwakke punten
 • Een gedetailleerde beschrijving van uw persoonlijkheidskenmerken
 • Een beschrijving van uw persoonlijkheidstype


Dus onthoud: Als je solliciteert naar een baan, is het de moeite waard om uit te zoeken of het bedrijf je een persoonlijkheidstest laat doen of dat je tijdens het interview vragen krijgt over de persoonlijkheidstest. Dus als je een persoonlijkheidstest doet, gaan de beheerders ervan uit dat je geen achtergrondinformatie hebt en geven ze eerlijke antwoorden. De voorbereiding met gesimuleerde persoonlijkheidsbeoordelingen voor de eigenlijke test maakt het mogelijk om de antwoorden te optimaliseren voor de gewenste functie.


Bestaan er goede of foute antwoorden ?

Degenen die persoonlijkheidstests doen, beweren natuurlijk dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Maar dat is niet helemaal waar! Een persoonlijkheidsbeoordeling dient als hulpmiddel om de persoon te vinden die voldoet aan de criteria voor een bepaalde functie. Daarom kan worden gezegd dat er goede en foute antwoorden zijn in verband met bepaalde banen.

Tijdens de voorbereiding op de persoonlijkheidstest raakt u vertrouwd met het soort vragen dat wordt gesteld en wat de optimale antwoorden zijn. Bij het beantwoorden van de vragen in de persoonlijkheidstest heeft u natuurlijk verschillende mogelijkheden:

 • Volledig akkoord
 • Ik ben het er helemaal niet mee eens...
 • Akkoord
 • Ik ben het er niet mee eens

Is het belangrijk om consequent te zijn in persoonlijkheidstesten?

Dit is zeker een andere vraag die je jezelf nu stelt. Ja, consistentie is zeer belangrijk bij een persoonlijkheidsbeoordelingstest. Persoonlijkheidstesten kunnen vergelijkbare vragen stellen, maar ze zijn anders geformuleerd. Als u deze soortgelijke vragen anders beantwoordt, zal dit tot uiting komen in uw resultaten.

Dit kan de beoordelaars bijvoorbeeld de indruk geven dat u de twee vragen niet eerlijk hebt beantwoord, wat ertoe kan leiden dat u de baan niet krijgt. Dit betekent dat je jezelf niet duidelijk moet tegenspreken. Laat ons dit hier aan u demonstreren met een klein voorbeeld:

Als u bijvoorbeeld een antwoord geeft op de verklaring die ik nooit te laat kom, ben ik het ermee eens en dan heb ik de neiging om naar sommige vergaderingen te laat te komen.

Tijdens de test kunnen er soms soortgelijke uitspraken gebeuren, maar u bent het niet met alle uitspraken eens; in dit geval is het goed om anders te antwoorden. 

Ik ben het bijvoorbeeld met beide eens dat ik liever met mensen werk dan met hen samen te werken, en soms heb ik wat tijd nodig om alleen te reageren.

Zo zie je, hoewel het niet mogelijk is om te leren voor een persoonlijkheidstest, kan de test positief zijn zolang je je antwoorden maar voorbereidt en optimaliseert.


Weerspiegelt een persoonlijkheidstest mijn ware zelf?

We kunnen je kalmeren, dat is niet het geval! De resultaten van een persoonlijkheidstest weerspiegelen niet je ware zelf. Merk op dat een werk persoonlijkheidstest uw werk persoonlijkheid weerspiegelt en niet de persoon zoals ze verschijnen in het gezinsleven of andere contexten. Dit betekent dat deze tests slechts één kant van je karakter laten zien, niet de essentie van je wezen.

Daarom is het des te belangrijker dat u de persoonlijkheidskenmerken begrijpt die relevant zijn voor een persoonlijkheidstest. Onze voorbereidingen voor elk van de 50 eigenschappen bieden de volgende voordelen:

 • Werk in uw eigen individuele tempo 
 • Bereid u voor op elke woning om de aard ervan te begrijpen en het antwoord op de testdag dienovereenkomstig te optimaliseren.
 • Bespaar kostbare tijd door alleen de eigenschappen te oefenen waarvan u de antwoorden moet optimaliseren.
 • Gebruik onze gids om een volledig overzicht te krijgen van de antwoorden voor elke woning.

Wat is de meest gebruikte persoonlijkheidstest?

De meest gebruikte persoonlijkheidstest maakt gebruik van het vijf-factor model. Verrassend genoeg zijn er echter veel verschillende soorten werkpersoonlijkheidstesten die tijdens het wervingsproces worden gebruikt. We hebben er hier een paar voor u op een rijtje gezet:

 • Grote 5 Persoonlijkheidstesten
 • DiSC persoonlijkheidstests

Deze persoonlijkheidstesten evalueren, zoals reeds vermeld, uw persoonlijkheid op het werk. De persoonlijkheidskenmerkentheorie is op haar beurt een benadering die stelt dat individuele persoonlijkheden bestaan uit ruwe neigingen. Houd er echter rekening mee dat de karakterbenadering bij persoonlijkheidstesten zich richt op verschillen tussen individuen.

De combinatie en het samenspel van de verschillende eigenschappen vormen op hun beurt een persoonlijkheid die uniek is. En de persoonlijkheidskenmerkentheorie richt zich op het identificeren en meten van deze individuele persoonlijkheidskenmerken.


Wat is de Big 5 persoonlijkheidstest?

Elke persoonlijkheidstest gebruikt verschillende persoonlijkheidskenmerken. De Big 5 Personality Test (FBI) is slechts een persoonlijkheidstest. Er wordt gebruik gemaakt van kenmerken als openheid, consciëntieusheid, extraversie, verdraagzaamheid en neuroticisme. Het BFI staat de werkgever bij in het sollicitatieproces om een beter idee te krijgen van wat voor soort werknemer je zou geven op basis van de antwoorden die je geeft.

Ontworpen om de Big 5 dimensies te meten, is de FBI een korte test van slechts 44 vragen die ongeveer vijf minuten duurt om te beantwoorden.

Big-5-Persönlichkeitstest


Enkele andere populaire persoonlijkheidstesten op basis van persoonlijkheidskenmerken zijn de NEO en de CPI. Deze maken geen gebruik van de Big 5 factor, maar meer of minder dan vijf persoonlijkheidskenmerken. De 16PF gebruikt bijvoorbeeld 16 persoonlijkheidskenmerken, terwijl de Eysenck Persoonlijkheidstest er slechts drie gebruikt.

Welke andere persoonlijkheidstesten zijn er nog meer?

Naast de Big 5 Persoonlijkheidstest hebben we hieronder nog veel meer informatie voor u samengesteld:

De 16PF is gebaseerd op Cattel's model van 16 persoonlijkheidsfactoren. Het evalueert iemands dagelijks gedrag, interesses en meningen, wat werkgevers helpt bij het beoordelen van uw vaardigheden.

Deze persoonlijkheidsvragenlijst geeft een bedrijf informatie over uw werkethiek. De resultaten tonen potentiële werkgevers, bijvoorbeeld uw leiderschapsvaardigheden. Maar het laat ook zien hoe u in een team samenwerkt, hoe u zich aanpast aan de organisatiecultuur en de omgeving, uw verkoopvaardigheden en andere dimensies.

De PAPI is een populaire persoonlijkheidstest die gekoppeld is aan het Big 5 model, maar 22 schalen scoort. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eisen en rollen. Het stelt werkgevers dus in staat om werknemers te selecteren die zowel een geschikt persoonlijkheidsprofiel hebben voor de functie als de bijbehorende motivatie.

 Hieronder staat een voorbeeldvraag van de Wonderlic-test:

Wonderlic Persönlichkeitstest

Caliper
Deze test evalueert de kenmerken met betrekking tot de werkprestaties. Het vertelt de werkgever hoe goed je bent in je werk. Het bevat 180 vragen. Hoewel de test niet beperkt is in de tijd, hebben de kandidaten ongeveer 2,5 tot 3 uur nodig om de test af te ronden.

cut-e shapes

cut-e shapes bieden een gedetailleerde en efficiënte beoordeling van iemands competenties. Het helpt bedrijven te herkennen welke persoonlijkheidskenmerken belangrijk zijn voor bepaalde functies om ze snel en gemakkelijk te identificeren. Zo kunnen vacatures snel worden ingevuld met een geschikte kandidaat.


FAQ

Zijn de persoonlijkheidstests voor de loopbaan identiek aan de persoonlijkheidstests voor de functie?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: Nee. Een persoonlijkheidstest bepaalt welke carrière het beste is voor een persoon. Een functiepersoonlijkheidstest is een evaluatie in de loop van een sollicitatie voor een specifieke functie. Als je niet zeker weet welk carrièrepad je wilt volgen, dan is het een goed idee om een persoonlijkheidstest te doen. Deze test bepaalt welk type carrière het beste bij uw persoonlijkheidstype past.

Is een motivatietest hetzelfde als een persoonlijkheidstest?

Ook hier is het antwoord nee. Een motivatietest wordt gebruikt om te zien wat mensen beweegt en motiveert. Het wordt soms gebruikt door werkgevers als onderdeel van een eerste aanvraag- en selectieprocedure. Sommige werkgevers gebruiken dit type test om de prestaties van werknemers op de werkplek te verbeteren.

Een motivatietest helpt werkgevers de factoren te identificeren die het enthousiasme en de motivatie verhogen of verlagen, en het helpt managers om de motivatie van hun werknemers op te bouwen door de waarschijnlijkheid van een werknemer te verhogen om hun potentieel te maximaliseren. Over motivatie gesproken....

...zou dit niet de perfecte hint zijn om te beginnen met je testvoorbereiding?


Experten Tipps

 

Verander je gedrag, niet je persoonlijkheid. Bij persoonlijkheidstesten is het belangrijk dat het alleen om uw professionele persoonlijkheid gaat. Niet over de essentie van je persoonlijkheid. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar als u een oefentest doet, zult u begrijpen waarom het belangrijk is om het te vermelden.
Beantwoorden van de vragen. Degenen die persoonlijkheidstesten doen, beweren dat er geen goede of foute antwoorden zijn en verwijzen vaak naar persoonlijkheidstesten als persoonlijkheidsvragenlijsten in plaats van tests. Dat is niet waar. Een persoonlijkheidstest dient als hulpmiddel om de kandidaat te identificeren die het best bij een functie past.

Beoordelingen

Hulp nodig vraagteken
minimaliseren sluiten
Hulp nodig vraagteken
Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Uw bericht is verzonden. Wij nemen binnenkort contact met u op.
Er was een probleem met het verzenden van uw bericht. Probeer het over een paar minuten opnieuw.