Online voorbereiding op situatiebeoordelingstest (SJT)

Een situatiebeoordelingstest (SJT) wordt door veel werkgevers gebruikt als een onderdeel van het wervingsproces. Dit evaluatie hulpmiddel is anders dan alle andere persoonlijkheidstesten en kan ontmoedigend zijn. Kom niet opdagen zonder dat u weet wat u te wachten staat. Neem onze exclusieve Prep Packs inclusief oefentesten met tijdslimiet, antwoord toelichtingen en gedetailleerde score rapporten, zodat u grotere kans maakt op de door u gewenste functie.

Begin met oefenen

Wat is een situatiebeoordelingstest?

Situatiebeoordelingstesten (SJTs) zijn een populair psychologisch hulpmiddel dat door beoordelings bedrijven, werkgevers en organisaties wordt gebruikt om de gedrags- en cognitieve vaardigheden van de sollicitanten te evalueren door ze te confronteren met hypothetische, dagelijkse werk gerelateerde situaties. SJT’s bestaan niet uit één uniform formaat en zijn niet gericht op strikte criteria,maar dienen eerder als een op maat gemaakt evaluatie hulpmiddel voor functies en bedrijfssectoren. Daarom vereisen verschillende bedrijven en diverse functies binnen een organisatie afwijkende vragen en formaten.

Testinhoud 

In tegenstelling tot psychometrische persoonlijkheidstests, vragen scenario’s die op SJT’s gepresenteerd worden altijd om een oplossing voor een bepaald conflict, dat weliswaar hypothetisch is, maar ook heel erg op realistische situaties gebaseerd kan zijn, die zich voordoen op de werkplek. Conflicten kunnen betrekking hebben op relaties tussen supervisor en medewerkers eronder, stress en geschil tussen collega’s, en meer. De kandidaat wordt verzocht om een voorkeur werkwijze te kiezen uit een aantal mogelijke opties. De beschreven situaties kunnen variëren afhankelijk van de positie waarop u solliciteert. Managers, politieagenten, administratieve medewerkers en vertegenwoordigers van de klantenservice ontvangen waarschijnlijk verschillende scenario’s, omdat ze worden geëvalueerd op specifieke kenmerken en vaardigheden.

Vraagformaat

SJT’s bestaan er in een aantal formaten: meerkeuzevragen met slechts één juist antwoord, meest-minst antwoordtabellen waarin meer dan één optie gekozen dient te worden op een bepaalde schaal, enz. Het komt vaak bij deze testen voor dat elk scenario gepaard gaat met een korte videoscène, uitgevoerd door professionele acteurs, die de situatie simuleert.

Tips en richtlijnen

Probeer bij het beantwoorden van SJT’s voor te stellen dat u echt op uw werk bent en beantwoord de vragen dienovereenkomstig. Dit is best wel belangrijk omdat we allemaal anders handelen en reageren, zowel op het werk als daar buiten. Wanneer u een situatiebeoordelingstest aflegt, wilt u de vragen als ‘u op het werk’ beantwoorden; de logische, redelijke, volwassen versie van uzelf. Een volledige lijst met tips voor situatiebeoordelingstesten is in ons SJT-online voorbereidingspakket beschikbaar.

Welke werkgevers maken gebruik van deze testen?

Situatiebeoordelingstesten maken tegenwoordig deel uit van het selectieproces van vele gerenommeerde werkgevers, waaronder advocatenkantoren, internationale financiële ondernemingen, banken, overheidsorganisaties en krijgsmachten. Het is bijvoorbeeld bekend dat een van de bekendste financiële dienstverleners ter wereld, KPMG, gebruik maakt van deze testen.

Hieronder hebt u een voorbeeld van een SJT-oefenexamen:

U bent ervan op de hoogte dat er de afgelopen weken veel bedrijfsgoederen zijn verdwenen. U hebt een aantal keren gemerkt dat een van uw collega’s kantoorbenodigdheden en andere apparatuur uit het kantoor in haar tas heeft gestopt en vermoedt dat ze verantwoordelijk is.

Rangschik elke optie op nummervolgorde: van minst effectieve (5) tot meest effectieve (1) reactie en classificeer de rest van de opties daartussen (2,3,4).

A – Meer bewijs verzamelen en op heterdaad betrappen

B – Uw collega confronteren en vragen wat u hebt gemerkt

C – Uw manager informeren over uw vermoeden dat uw collega diefstal pleegt.

D – Geen actie ondernemen. Indien uw collega schuldig is, wordt ze wel gepakt.

E – Privé aan een aantal collega’s vragen of ze onlangs iets verdachts hebben gemerkt.

Probeer uw antwoorden te rangschikken en vergelijk die van u met de juiste antwoorden hieronder:

5 – D (minst effectief). De slechtste optie. Deze optie lost niets op en het probleem wordt helemaal niet aangepakt

4 – A. Hier wordt er geen doorslaggevende actie weergegeven. In plaats daarvan bespioneert u uw collega en verspilt u uw eigen tijd, terwijl er meer diefstal wordt gepleegd

3 – E. Het probleem wordt in ieder geval enigszins aangepakt, maar er worden nog steeds geen beslissende acties weergegeven. Het verzamelen van informatie zal waarschijnlijk geen oplossing brengen en zal verdere diefstal zeker niet voorkomen

2 – C. Er wordt een doorslaggevende actie ondernomen en een senior-personeelslid kan met de situatie omgaan via de juiste kanalen en neemt de verantwoordelijkheid voor de situatie op zich

1 – B (effectiefste). Dit is de beste optie uit de lijst, omdat u hiermee rechtstreeks met uw verdachte kunt bespreken en eventuele twijfels of onzekerheden kunt verhelpen

 

Wat Het Bevat

 • What’s Included:
 • 4 administrative SJT’s3 graduate SJT’s
 • 6 management SJT’s
 • 6 customer service SJT’s
 • 4 supervision SJT’s
 • 3 SJT study guides
 • 3 SJT video tutorials
 • Total tests: 23
 • Total guides: 6
 • 24 uur per dag direct online toegang.
 • Editie 2018, met het meest actuele oefenmateriaal in het Engels

Niet gevonden wat je zocht? We zijn er om te helpen!

 

Beantwoord alsjeblieft wat korte vragen zodat we je naar de beste voorbereidingsmaterialen die we hebben kunnen leiden.

Les marques déposées sont la propriété de leurs détenteurs respectifs. Aucun des détenteurs de marques déposées ne sont affiliés à JobTestPrep ou à ce site Internet. JobTestPrep fournit les outils servant à la préparation de tests psychométriques. Tous les matériaux servant à cette préparation sont fournis en anglais uniquement.