Numerieke Ratio's | Gratis Tips
You are logged in as customer LOG OUT

Numerieke Ratio's Tips

Voorbeeld van een ratio

Om een pizza voor 6 personen te maken, moet 300 gram kaas worden gebruikt. Hoeveel kaas is er nodig om een pizza te maken die voldoende kaas heeft voor 8 personen?

Om deze vraag te beantwoorden zijn er een aantal verschillende stappen die moeten worden doorlopen. De beste manier om deze vraag te beantwoorden is het berekenen van de hoeveelheid kaas die elke portie krijgt. Zodra we dit hebben zullen we de verhouding moeten corrigeren, hier is dat 1:50. De 1 aan de linkerkant van de verhouding staat voor het aantal personen en de 50 voor de hoeveelheid kaas. Het enige wat we nu nog moeten doen is elke kant van de verhouding vermenigvuldigen met het gewenste aantal, in dit geval 8, om het juiste antwoord te krijgen.

 

Het vergelijken van ratio's met breuken en decimalen

Het gebruik van breuken en decimalen is een zeer nuttige manier om verhoudingen in numerieke tests te evalueren. Dit komt omdat een ratio in zekere zin slechts een andere manier is om een breuk uit te drukken. We denken bijvoorbeeld aan een kwart als ¼. Dit kan gemakkelijk worden weergegeven als een breuk als 0,25, maar ook in termen van ratio's als 1:4. Dit is heel belangrijk omdat het bij het uitwerken van toekomstige berekeningen gemakkelijker is om aan beide zijden van de ratio hetzelfde te doen om tot het juiste antwoord te komen.

Berekenen van ratio's

Het leren berekenen van ratio's aan de hand van andere getalgegevens is ook heel belangrijk voor het begrip van ratio's. Het is ook heel belangrijk om ratio's te leren berekenen aan de hand van andere getalgegevens. Bijvoorbeeld: Er zitten 7 shirts en 4 paar broeken in mijn kast. Bereken de verhouding tussen shirts en kleding. Hier wordt je gevraagd om twee sets van berekeningen uit te voeren; eerst het totale aantal doeken (7+4=11) en vervolgens de verhouding tussen shirts en doeken uit te rekenen. In dit voorbeeld zijn er zeven overhemden op een totaal van 11 kledingstukken, zodat het antwoord 7:11 is.

Ratio eenheden

Bij het berekenen van een ratio is er een belangrijk punt om in gedachten te houden; wordt je gevraagd naar de ratio-eenheden of wordt je gevraagd naar de relatie tussen de twee zijden van de ratio. In het bovenstaande voorbeeld wordt ons gevraagd om de verhouding tot het totale aantal kledingstukken uit te werken. Om dit te doen, moeten we het totale aantal items in de kast berekenen. Dit doen we door de ratio eenheden, 7+4, te berekenen. Dat cijfer gebruiken we dan om de verhouding te berekenen. Als je echter gevraagd wordt om de relatie tussen de twee items te laten zien, hoeven we het totale aantal kledingstukken niet te kennen en wordt het simpelweg weergegeven als 7:4 shirts: broeken.

Volgorde van ratio's

Bij het werken met ratio's is het heel belangrijk om te onthouden dat het altijd het item in de vraag is dat het begin van de ratio is, zeven shirts op 11 kledingstukken, NIET andersom. Als deze verhouding in de tegenovergestelde richting wordt uitgedrukt zou dit betekenen dat er 11 shirts op 7 kledingstukken zijn, uiteraard onzinnig en zeker verkeerd.

Verhoog je kansen om te slagen met 139%!

Ontvang onze PrepPack™ met meer dan 1500 oefenvragen

 

;
Niet wat je zocht?
?
Hulp nodig vraagteken
minimaliseren sluiten
Hulp nodig vraagteken
Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Uw bericht is verzonden. Wij nemen binnenkort contact met u op.
Er was een probleem met het verzenden van uw bericht. Probeer het over een paar minuten opnieuw.