HET WERVINGSPROCES

Over ons

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Heb je besloten om een nieuwe carrière op te bouwen? Ben jij een student die op zoek is naar een regelmatige bron van inkomsten? Dan sta je op het punt om aan een nieuwe, spannende reis te beginnen, waarvan het succes sterk afhankelijk is van de uitkomst van het wervingsproces. Elk wervingsproces verloopt een beetje anders, afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert en de baan waar je op solliciteert. De meeste bedrijven volgen echter een basisstructuur voor hun wervingsproces. JobTestPrep biedt je een gestructureerde stapsgewijze omschrijving van het wervingsproces waar je waarschijnlijk mee te maken krijgt tijdens je jacht op een baan. Op onze website is voor elk gedeelte extra informatie beschikbaar.

Begin met oefenen

HET WERVINGSPROCES

Stap 1: Die baan vinden

Dit lijkt wel erg voor de hand te liggen, maar soms heb je een beetje hulp nodig. Hier zijn een paar ideeën over waar en hoe je een baan vindt:

Als je op zoek bent naar een baan bij een specifieke onderneming, dan moet je direct contact opnemen met dat bedrijf. De meeste bedrijven hebben hun eigen “carrière” pagina, die je meestal onderaan hun homepage vindt. Als je moeite hebt met het vinden van die pagina of als er zelfs helemaal geen pagina is, dan moet je een e-mail sturen naar Personeelszaken met je cv en sollicitatiebrief bijgevoegd.

Als je besloten hebt om een baan te zoeken op basis van je beroep, dan kun je het beste een account aanmaken bij een paar van de meest gebruikte vacaturesites in jouw land. Deze leveren meestal goede resultaten op.

Ten slotte kan het in sommige gevallen een goede zet zijn om persoonlijk langs te gaan bij het bedrijf en om te vragen of je een verantwoordelijk persoon kunt spreken. Vergeet niet om een kopie mee te nemen van je cv en sollicitatiebrief.

Hier leer je hoe je een succesvol cv schrijft en een even succesvolle sollicitatiebrief

Voor een lijst van aanbevolen vacaturesites in jouw land, druk je hier.

Stap 2: Online solliciteren

Tenzij je besloten hebt om persoonlijk langs te gaan op kantoor, is de kans groot dat je een online sollicitatie moet invullen. Het sollicitatieproces is over het algemeen hetzelfde. Je moet wat persoonlijke gegevens invullen, je bijgewerkte cv versturen, een sollicitatiebrief bijvoegen en wachten op een reactie van het bedrijf.

Leer hier hoe je een succesvol cv schrijft en een even succesvolle sollicitatiebrief.

Stap 3: Voorbereiding

Zodra je hebt gesolliciteerd, kun je het beste meer te weten zien te komen over het bedrijf. Er zijn verschillende zaken waar je naar moet kijken.

Om te beginnen moet je meer te weten komen over wat het bedrijf doet, wat over zijn geschiedenis, zijn plaats op de wereldmarkt, eventuele dochterondernemingen en de landen waar het gevestigd is. Soms willen recruiters, als ze je bellen, zien of je iets weet van het bedrijf. Het is dan een voordeel als je ze direct antwoord kunt geven.

Verder komt het steeds vaker voor dat bedrijven gespecialiseerde wervingsbureaus inschakelen om het wervingsproces van begin tot eind uit te voeren en te beheren. Het kan erg nuttig voor je zijn als je meer te weten kunt komen over het wervingsbureau en de verschillende technieken en toetsen die ze tijdens het wervingsproces toepassen.

Omdat deze methode behoorlijk in de papieren kan gaan lopen, gebruiken niet alle bedrijven wervingsbureaus en voeren ze het wervingsproces zelf uit, meestal door personeelszaken. Om je kans om het wervingsproces met succes af te sluiten te vergroten, moet je proberen meer te weten te komen over wie het sollicitatiegesprek afneemt en of je te maken krijgt met een sollicitatietest.

Stap 4: Eerste contact

Als je cv indruk maakt op de recruiters, dan zullen ze contact met je opnemen. De eerste reactie kan verschillende vormen aannemen. Ze kunnen je mailen en zeggen dat ze je willen bellen, of ze kunnen je sms’en, maar meestal bellen ze je direct. Ongeacht de methode leidt dit tot dat telefoongesprek.

Stap 5: Een telefonisch interview

Dit telefoongesprek of het telefonische interview, is een screeningsmethode om de lijst van kandidaten die voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd verder in te korten. Het telefonische interview zal zich richten op je cv, je zult een paar algemene vragen krijgen over je beschikbaarheid, salaris etc. Om meer te weten te komen over telefonische interviews, druk je hier.

Als het telefonische interview succesvol verloopt, zul je worden uitgenodigd om deel te nemen aan assessments en verdere persoonlijke gesprekken.

Stap 6: Assessments

Gefeliciteerd, je bent door het screening interview gekomen! Nu wordt je uitgenodigd om deel te nemen aan een aantal assessments. Voor verschillende banen zijn verschillende assessments nodig. Werkgevers gebruiken vaak psychometrische toetsen om sollicitanten te screenen. Deze toetsen zijn de afgelopen jaren steeds gebruikelijker geworden. Soorten toetsen en screening procedures die door werkgevers worden gebruikt zijn onder andere: bekwaamheidstesten, gedragstesten, oefeningen in assessment centra, medische onderzoeken en achtergrond checks. Het is belangrijk om je vooraf op deze onderzoeken voor te bereiden om ervoor te zorgen dat je opvalt tussen de andere sollicitanten. Zorg ervoor dat je om feedback vraagt als je een test hebt gedaan. Psychometrisch testen is een brede term die alle assessments beschrijft die gebruikt worden om de prestaties van een mogelijke sollicitant te evalueren. Afhankelijk van de werkgever kunnen de technische vaardigheden, kennis, karaktereigenschappen, beoordelingsvermogen en werkgelegenheidspotentieel van de kandidaat worden beoordeeld. Psychometrisch toetsen kunnen in drie hoofdcategorieën worden onderverdeeld: bekwaamheidstesten, gedragstesten en oefeningen in assessment centra.

Bekwaamheidstesten is een overkoepelende term voor alle testen die de cognitieve vaardigheden van een kandidaat evalueren. De meest gebruikelijke bekwaamheidstesten zijn numerieke, verbale en logische assessments. Bekwaamheidstesten verwijzen ook naar alle technische en op vaardigheden gebaseerde testen. Technische toetsen beoordelen de technische vaardigheden van een kandidaat die nodig zijn voor technische banen (bijv. ingenieurs, technici, monteurs). Op vaardigheden gebaseerde toetsen evalueren de technische vaardigheden van een kandidaat. Deze toetsen richten zich meestal op computer- en administratieve vaardigheden.

Gedragstesten worden gebruikt om te evalueren of een kandidaat over bepaalde eigenschappen beschikt die geschikt zijn voor de functie waar ze voor ondervraagd worden. Gedragstesten kunnen de vorm hebben van een persoonlijkheidstest en/of een situatie beoordelingstoets. Een persoonlijkheidstest geeft werkgevers een beeld van je persoonlijkheidsprofiel. Het helpt werkgevers om te beoordelen of je karaktereigenschappen overeenkomen met wat nodig is voor de baan en passen bij de bedrijfscultuur van de onderneming. Een situatiebeoordelingstest geeft je verschillende situaties die je tijdens je werk kunt tegenkomen en analyseert hoe je zou reageren op elke situatie.

Oefeningen in assessment centra zijn een vorm van assessment gebaseerd op menselijke interactie. Assessmentoefeningen kunnen verschillen qua format en kunnen het volgende bevatten: interviews, rollenspellen, groepsoefeningen, projecten en case studies. Werkgevers creëren vaak werk simulaties om te evalueren hoe een kandidaat zich-/haarzelf presenteert in een interpersoonlijke omgeving en dingen afhandelt interpersoonlijke omgeving en dingen afhandelt.

Stap 7: Sollicitatiegesprekken

Er zijn verschillende soorten gesprekken, zoals live-video interviews (Skype-interviews), vooraf opgenomen interviews, verschillende persoonlijke gesprekken, case-interviews, panelgesprekken en meer. Om meer over ze te weten komen, hoe jij je het beste op ze kunt voorbereiden en een lijst van veel gestelde vragen druk je hier.

Wat Het Bevat

  • Stap 8: Wat je na het gesprek moet doen

    Na het interview kun je een mailtje sturen om ze te bedanken, waarin je naar iets uit het gesprek verwijst. Als je na een paar weken nog niets van de werkgever hebt gehoord, moet je bellen en vragen naar de voortgang van je sollicitatie. Als ze besluiten om voor een andere kandidaat te kiezen, kun je vragen waarom ze voor deze persoon hebben gekozen.

  • 24 uur per dag direct online toegang.
  • Editie 2018, met het meest actuele oefenmateriaal in het Engels.

Niet gevonden wat je zocht? We zijn er om te helpen!

 

Beantwoord alsjeblieft wat korte vragen zodat we je naar de beste voorbereidingsmaterialen die we hebben kunnen leiden.

Les marques déposées sont la propriété de leurs détenteurs respectifs. Aucun des détenteurs de marques déposées ne sont affiliés à JobTestPrep ou à ce site Internet. JobTestPrep fournit les outils servant à la préparation de tests psychométriques. Tous les matériaux servant à cette préparation sont fournis en anglais uniquement.