You are logged in as customer LOG OUT

Wat zijn de grote vijf persoonlijkheidskenmerken?

Een idee om vijf belangrijke persoonlijkheidskenmerken te identificeren die de menselijke persoonlijkheid vormen en vaak de prestaties van mensen op het werk beïnvloeden, is ontstaan uit een eenvoudige constatering dat de reacties van mensen op gebeurtenissen niet identiek zijn. Mensen hebben de neiging om anders te reageren op wat er met hen of andere mensen gebeurt, of op wat er in hun omgeving of in de wereld in het algemeen gebeurt. Na observatie van deze waarheidsgetrouwheid hebben psychologen besloten om brede domeinen vast te stellen die de menselijke persoonlijkheid definiëren en rekening houden met individuele verschillen. Na een grondig onderzoek, gebaseerd op empirische gegevens, kwamen zij tot de conclusie dat er vijf van dergelijke domeinen zijn, afgekort als OCEAN:

 • Openheid
 • Bewustzijn
 • Extroversie
 • Aangenaamheid
 • neuroticisme

Sindsdien worden deze domeinen aangeduid als de "Big Five Personality Traits". Met behulp van hun bevindingen voor praktische doeleinden hebben psychologen ook verfijnde persoonlijkheidstests ontwikkeld om het persoonlijkheidstype van mensen te bepalen. Dankzij hun nauwkeurigheid zijn deze tests al lang erg populair geworden bij werkgevers die ze gebruiken om rekruteringsprocessen te vergemakkelijken en hun selectie van kandidaten te verfijnen. Een lage of hoge score op elk van deze eigenschappen die door de Big Five Personality Test worden bestudeerd, stelt werkgevers in staat om het gedrag van de sollicitanten nauwkeuriger te begrijpen en op die manier te vermijden dat ze ongeschikte mensen in dienst nemen.


Het doorbreken van de Big Five Persoonlijkheidskenmerken

De vijf grote categorieën waaruit de menselijke persoonlijkheid ruwweg is samengesteld, de zogenaamde OCEAN, zijn gemakkelijk te begrijpen. Ze zijn grotendeels zelfverklarend:

Openheid

Deze eigenschap wordt in grote mate bezeten door mensen die genieten van nieuwe ervaringen en dorst hebben naar kennis. Deze mensen zijn open-minded, nieuwsgierig en niet bang om de autoriteiten uit te dagen. Mensen die laag scoren op de eigenschap van openheid, daarentegen, zijn niet op zoek naar nieuwe ervaringen, hebben een hekel aan veranderingen en willen liever een routine en hun gevestigde leefregels volgen. Deze mensen zijn ook praktischer en analytischer dan degenen die hoog scoren op de eigenschap van openheid. Net als andere vier kenmerken is de openheidskenmerken verdeeld in zes subkenmerken. Ze zijn als volgt:

 • Liberalisme
 • Artistieke belangen
 • Intellectueel
 • Verbeelding
 • Avontuurlijkheid
 • Emotionalisme

Hoewel werkgevers niet voor alle functies op zoek zijn naar openheid in hun toekomstige kandidaten, wordt deze eigenschap in veel functies nog steeds zeer gewaardeerd, vooral in functies die een creatieve denkwijze en flexibele instelling vereisen. Artistieke beroepen en reclame- en onderzoeksfuncties vereisen een grote mate van openheid van medewerkers. Mensen die niet hoog scoren op deze eigenschap zijn beter in staat om taken uit te voeren die veel aandacht voor details en methodisch denken vereisen.

Bewustzijn

Deze eigenschap geeft aan hoe gedisciplineerd en georganiseerd de persoon is. Mensen die hoog scoren op deze eigenschap op de Big Five Test zijn meestal zeer betrouwbaar en verantwoordelijk. Ze zijn methodisch en slagvaardig en grondig in hun aanpak van bepaalde taken. Ze blinken ook uit in het formuleren van lange termijn doelen, het plannen van manieren om deze te bereiken en het ijverig werken aan het realiseren van deze plannen. Er is ook een negatieve kant aan consciëntieusheid. Verleidelijke medewerkers kunnen ook over minder aangename eigenschappen beschikken, zoals perfectionisme en inflexibiliteit. Het kunnen dwangmatige workaholics en overachievers zijn. Net als andere eigenschappen die door de Big Five Personality Trait worden geanalyseerd, heeft consciëntieusheid verschillende onderkenmerken. Het zijn de volgende:

 • Ordelijkheid
 • Zelf-doeltreffendheid
 • Mooiheid
 • Voorzichtigheid
 • Zelfdiscipline
 • Concentratie op prestaties

Ondanks de negatieve implicaties wordt consciëntieusheid bij medewerkers door recruiters hoog in het vaandel gedragen. Werkgevers geven de voorkeur aan gewetensvolle sollicitanten, omdat zij betrouwbaar en georganiseerd zijn. In staat om doelen op het werk te bereiken, zijn ijverige medewerkers nodig in elk beroep. Daarom hebben zij vaak de voorkeur boven kandidaten die laag scoren op de eigenschap van consciëntieusheid.

Extroversie

Extroversie laat zien hoe sociaal en uitgaand sollicitanten zijn. Extroverte mensen krijgen energie van mensen met wie ze in contact komen; introverte mensen daarentegen vinden kracht in zichzelf. Extroversie uit zich ook in assertiviteit, praatgraagheid en algemene opwinding over de buitenwereld. Aanvragers die niet zo'n enthousiasme voor sociale bijeenkomst en activiteiten delen, hebben de neiging om laag te scoren op de eigenschap van extroversie. Introverte personen hebben de neiging om zich aan zichzelf te houden en functioneren meestal productief zonder externe stimulatie. Net als alle andere kenmerken die bij de Big Five Personality Test worden beoordeeld, is extroversie onderverdeeld in subkenmerken, die onafhankelijk van elkaar geanalyseerd kunnen worden:

 • Assertiviteit
 • Gregariousness
 • Vrolijkheid
 • Opwinding zoekend
 • Vriendelijkheid

Het spreekt voor zich dat verschillende werkfuncties een verschillende mate van extraversie vereisen. Extroverte werkgevers zijn nodig bij banen met intensieve en frequente interactie met mensen. Tot deze beroepen behoren onderwijs, verkoop en public relations. Werkzaamheden waarbij taken worden uitgevoerd door teams worden ook beter uitgevoerd door extroverte personen. Introverte personen blinken uit in banen die onafhankelijk van andere medewerkers worden uitgevoerd.

Aangenaamheid

Deze eigenschap laat zien hoe tactvol, warm en vriendelijk sollicitanten zijn. Hun vermogen om zich in te leven in en samen te werken met anderen maakt ook deel uit van de dimensie van vriendelijkheid, net als kwaliteiten als vriendelijkheid en genegenheid. Mensen die op de test een hoge mate van vriendelijkheid laten zien, hebben meestal een optimistische kijk op het leven en bouwen vriendschappelijke en harmonieuze relaties met anderen op. Zij zijn ervan overtuigd dat mensen in wezen goed zijn en vertrouwd kunnen worden. Mensen die laag scoren op deze eigenschap kunnen als niet-coöperatief en afstandelijk overkomen. Ze kunnen ook egocentrisch zijn en weigeren om de belangen van andere mensen boven hun eigen belangen te stellen. De eigenschap van vriendelijkheid is verdeeld in de volgende subkenmerken:

 • Moraliteit
 • altruïsme
 • Vertrouwen
 • Samenwerking
 • Sympathie
 • Bescheidenheid

Gemakelijkheid is een echt wenselijke eigenschap om te hebben bij het werken in teamverband of het samenwerken aan projecten met andere mensen. Werkgevers zorgen er meestal voor dat ze mensen in dienst nemen die in staat zijn om de harmonie op de werkplek te bewaren. Dit wil echter niet zeggen dat mensen die minder aangenaam zijn, niet kunnen worden aangenomen. Zulke mensen blinken uit in het nemen van objectieve, vaak moeilijke beslissingen. De Big Five Personality Trait bewijst dat mensen die zich minder goed aan de regels houden het goed doen in de wetenschap, het leger of op elke andere plaats waar ze kritiek moeten leveren op het werk van anderen.

Neuroticisme

Wat in deze dimensie wordt gemeten is de emotionele stabiliteit van een persoon en het vermogen om in stressvolle of veeleisende situaties samengesteld te blijven. Ook de negativiteit van de aanvragers wordt geschat. In de regel zijn mensen die hoog scoren op neurotisch gedrag emotioneel onevenwichtig en negatief. Ze kunnen ook prikkelbaar en humeurig zijn. Mensen van wie de score op neuroticisme op de Big Five Personality Test laag is, hebben de neiging om minder emotioneel te reageren op mensen en omstandigheden, en niet van streek te raken als de kans op neuroticisme tegen hen wordt gestapeld. Ze ervaren ook minder negatieve emoties dan die sollicitanten die hoog scoren op neuroticisme en die vaak moeite hebben om helder te denken en om te gaan met stress. De subkenmerken van neuroticisme zijn:

 • Angst
 • Woede
 • Depressie
 • Immoderatie
 • Kwetsbaarheid
 • Zelfbewustzijn

Onnodig te zeggen, worden de kandidaten die op de test een hogere graad van emotionele stabiliteit aantonen verkozen door werkgevers over die kandidaten die schijnen om lage emotionele stabiliteit te hebben, aangezien de vroegere controle hun emoties beter in werkplaatsen. De kandidaten die neuroticisme op de test tonen zouden van hun taken door bovenmatige het werklast, recente uren, uiterste termijnen, of hun verhouding met managers en medewerkers moeten worden afgeleid.


Verhoog je kansen om te slagen met 139%!

Ontvang onze PrepPack™ met meer dan 1500 oefenvragen

 


Waarom gebruiken de werkgevers de Big Five Personality Test?

Werkgevers voeren de Big Five Personality Test uit, omdat ze geloven dat de resultaten ervan hen een volledig beeld geven van de persoonlijkheid van de kandidaat. Door de antwoorden van kandidaten op de vragen van de test te analyseren, kunnen werkgevers nauwkeurig voorspellen hoe ze zich in verschillende situaties zullen gedragen of hoe ze zullen reageren op verschillende omstandigheden. Ze kunnen ook voorspellen of deze specifieke kandidaat een sterke troef voor hun bedrijf zal worden.

Hoe kan JobTestPrep jou helpen?

JobTestPrep is gespecialiseerd in het helpen van sollicitanten om hun carrièreambities waar te maken en aan de slag te gaan in het bedrijf van hun keuze. Om kandidaten te helpen, geven we hen een volledig antwoord op hun vragen. We ontwerpen ook testen die het nauwkeurigst zijn gemodelleerd op basis van officiële tests en nodigen kandidaten uit om met hen te oefenen. Onze persoonlijkheidstestsimulaties laten sollicitanten kennismaken met de structuur van de eigenlijke test en leiden hen naar het begrijpen van het principe achter elke vraag. Door de voorbereiding van onze testsimulaties kunnen kandidaten een indrukwekkend persoonlijkheidsprofiel opbouwen dat werkgevers zal inspireren om hen uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek en zelfs een aanwervingsbeslissing in hun voordeel te nemen. Oefen met onze middelen, creëer een gedenkwaardig persoonlijkheidsprofiel op uw test en ga aan de slag in het bedrijf waar u altijd al wilde werken.

Niet wat je zocht?
?
Hulp nodig vraagteken
minimaliseren sluiten
Hulp nodig vraagteken
Vul onderstaand formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Uw bericht is verzonden. Wij nemen binnenkort contact met u op.
Er was een probleem met het verzenden van uw bericht. Probeer het over een paar minuten opnieuw.